Kulinarne, apetyczne eksperymenty. Zdrowo, kolorowo, smacznie. A także moja zmora i uzależnienie - słodkości :)
środa, 3 kwietnia 2013
Mielona pieczeń z jajkiem w akompaniamencie zapiekanych ziemniaczków
MIĘSO
* 500g mięsa mielonego
* mała cebula
* łyżeczka chrzanu
* 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
* 2 łyżeczki sosu czosnkowego
* łyżeczka powideł śliwkowych
* majeranek
* sól i pieprz
* 2 jajka ugotowane na twardo
* tarty ser do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki poza jajkami wymieszać, powstałą masę podzielić na pół. Foremkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Połowę masy przełożyć do formy, ułożyć na środku dwa jajka (wzdłuż) i lekko docisnąć, przykryć pozostała częścią mięsa. Piec w 170 stopniach przez ok 50 min, po tym czasie posypać wierzch mięsa serem i zapiec.
ZIEMNIAKI
Ziemniaki umyć i osuszyć (pozostawić w łupinach). Owinąć folia aluminiową i piec w piekarniku razem z mięsem. Po 50 min wyjąc, odwinąć, przekroić wzdłuż na pół. Posypać ulubionymi przyprawami, położyć po kawałeczku masła, posypać tartym serem. Zapiec.
Warto podać z surówką ze świeżych warzyw
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz