Kulinarne, apetyczne eksperymenty. Zdrowo, kolorowo, smacznie. A także moja zmora i uzależnienie - słodkości :)
piątek, 29 marca 2013
Baranek wielkanocny
Babeczka na baranka wielkanocnego zaczerpnięta ze strony: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-piaskowa
U mnie proporcje na malutką barankową blaszkę:
* 50g masła
* 65g mąki ziemniaczanej
* 35g mąki pszennej
* 1 jajko
* 50g cukru
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* kropelka aromatu waniliowego
* łyżka nutelli
Przygotowanie:
Masło utrzeć na pianę, dodać cukier (cały czas mieszając), później żółtko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białko ubic na sztywną pianę. Delikatnie połączyć ze sobą. Nałożyc do foremki nabaranka. Połowa ciasta do formy, następnie łyżka nutelli i na to reszta ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 160ºC, piec ok. 45 minut. Przyozdobić wedle upodobania :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super :)
OdpowiedzUsuń