Kulinarne, apetyczne eksperymenty. Zdrowo, kolorowo, smacznie. A także moja zmora i uzależnienie - słodkości :)
czwartek, 28 marca 2013
Chleb otrębowo-słonecznikowy
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek.
Proporcje na blachę - kęksówkę 25cm
* 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 zboża (pszenica, żyto, orkisz)
* 50 dag drożdży (połowa kostki)
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szklanki ciepłej wody
* 1 szklanka otrąb
* 1 szklanka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia. Drożdze rozpuścić w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody, dodać do mąki oraz dolać drugą szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko razem. Wsypać itręby i słonecznik, wszystko razem wymieszać na jednolita masę. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 180-200 stopni, piec około godziny.
Bon appétit :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz