czwartek, 28 marca 2013

Chleb otrębowo-słonecznikowy


Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek.

Proporcje na blachę - kęksówkę 25cm

* 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej - 3 zboża (pszenica, żyto, orkisz)

* 50 dag drożdży (połowa kostki)

* 1,5 łyżeczki soli

* 1 łyżeczka cukru

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 szklanki ciepłej wody

* 1 szklanka otrąb

* 1 szklanka ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia. Drożdze rozpuścić w szklance ciepłej (nie gorącej!) wody, dodać do mąki oraz dolać drugą szklankę ciepłej wody. Wymieszać wszystko razem. Wsypać itręby i słonecznik, wszystko razem wymieszać na jednolita masę. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 180-200 stopni, piec około godziny.



Bon appétit :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz